TÜRK HAVA KUVVETLERİ İÇİN F-35 ALTERNATİFİ 5. NESİL UÇAKLAR (BÖLÜM 1 JAS-39 Gripen)



F-35 geliyordu, gelmiyordu tartışması sonrası biraz bir araştırayım dedim ve
 F-35'in yeteneklerinden bazı korkutucu özellikleri ve alternatif uçak alımı gibi konuları biraz irdeledim.

Muhtemelen şimdi F-35 şöyle uçuyor, şöyle kaçıyor dememi beklediniz ama o biraz öyle olmayacak. Nitekim F-35 ağabeyimizi tek bir uçak gibi düşünmeyin, birbiriyle bağlantılı ve birbirini kontrol edebilen yüzlerce uçak. Yani eğer F-35 bir düşman unsur fark ederse onu kendi konsolu aracılığıyla 40 km2 içinde havada olan herhangi bir uçağın mühimmatını kullanarak vurabilir. Az yukarıda da söylediğim gibi birbiriyle bağlantılı bir çok uçak oluyor. Aynı olay deniz kuvvetleri ile de ilişkilidir eğer yakınlarda uçak yok ise deniz kuvvetlerine bağlı bir savaş gemisinden de ateşleme yapabilmektedir. Bunlar aslında güzel bir şey gibi gözükse de gayet korkutucu. Eğer farklı ülkeler birbirlerinin uçaklarını böyle manipüle ederlerse ciddi krizlere tanık oluruz. Mesela Türk-Yunan hattında bir it dalaşı sırasında Yunan F-35 pilotunun, bir Türk F-35ine müdahale ettiğini yada bir Türk  Savaş Gemisinden füze ateşleyebilmesi çok korkunç bir olay. Diğer yandan belki kapalı kaynak kod vardır ve bunu her isteyen yapamıyordur? Fakat bu durumda ABD'nin savunma planlarına ters olmakta. Onlar D. Bloğuna karşı tek ve güçlü (ABD’nin istediği yapan) bir birlik beklerken bu ayrımlar operasyonel sıkıntılara sebep olur. (Misal: Akdeniz de Rus jeti ile ABD F-16'sı it dalaşın da, ABD uçağının mühimmatı kalmamış ve İsrail uçağı da kendi topraklarını korumak için bölgede faaliyet içerisinde ise  ABD uçağı, İsrail F-35'inden bir füze ateşlemek için onay isteyecek ve eğer İsrail izin vermezse bu füze ateşlenmez muhabbeti olursa bu ABD için zayıflık olacak.)



Diğer yandan F-35'in uçuş maliyeti, bakım maliyeti, bakım süresi konusunda çok maliyetlidir. Fakat radar izinin düşüklüğü en büyük avantajı olsa da bu özelliği korumak için belirli aralıklar ile RAM (Radar dalgalarını absorbe eden malzeme) boyasından sürülmelidir. Aslında anlattıklarımızın yanında bir çok iyi özelliği bulunan bu uçak alınamazsa acaba Hava Kuvvetlerimizin envanterine hangi uçak alınabilir? 



JAS-39 Gripen

Jas-39 bir çoğunuz ultra havalı reklamlarını görmüş ve bunun etkisi altında kalmışsınızdır. Hatta ülkemizde Jas-39 fanatikleri de görmüşlüğüm vardır.  Diğer yandan evet bu 4.5 ile 5. Jenerasyon arasında olan uçak gayet iyi bir tercih olacaktır. Diğer Saab uçaklarına göre oldukça geliştirilmiştir. Yola, buzlu alana, her türlü piste inip kalkabilir (800 metre alan olsun yeter) bu ise savaş durumunda sizden üstün bir ordu ile savaşıyorsanız çok işinize yarayacaktır. Menzilinin 1.300 km'ye çıkartılması, 2 mach gibi bir hız sahiptir (F-35, F-18, Rafele, ve eurofighterlardan hızlı, F-22 ve Su-35'ten yavaş). Öte yandan 1.300 km menzili onu iyi bir önleme uçağı yapıyor. Diğer özellikleri ise genelde diğer Jas modellerinde olmayan özelliklerdir. Havada ikmal, Helmet-mounted display HMDS (Kaska entegre görüş), motorun güçlendirilmesi (F-18 ile aynı motoru kullanıyor), 2.Nesil ESA radarıysa uçağı ciddi bir biçimde etkili yapmaktadır ayrıca L16 yahut Link16 aracılığıyla dost unsurlarla bilgi alışverişi yapabilmektedir. Jas-39 aslında silah olarak hiçte geri sayılamaz. Hala F-35e sığdırılmaya çalışan Meteor tipi havadan-havaya füzeleri kolaylıkla ve F-35’ten bir kaç kat fazla şekilde taşıyabilmektedir.(2020’lerin ortasına kadar sığdırma işlemi devam edecektir) Manevrası iyi derecede olan bu uçağın 40 ila 60 Milyon $’lık maliyeti ile 89 milyon $’lık F-35’e alternatif olması kısa vadede olası fakat yine de stealth özelliği F-35 açısından hala çok önemli. Şimdi olmasa bile en yakın zamanda stealth özelliği olan uçakları envanterimize katmalıyız askeri havacılığın geleceği onlar fakat Bu düşük maliyetin bize kısa vadede çok büyük katkısı olacaktır. Öte yanda Jas-39M modeli Uçak Gemilerine iniş-kalkış yeteneğine sahip olması TCG-Anadolu LHD’miz (bakın LHD diyorum uçak gemisi değil yanlış anlamayın) için belki F-35’in Vtol özellikli “B” modeline iyi hatta ondan daha iyi bir alternatif olabilir. 



Yorumlar

  1. F35 in maliyetli olduğunu bende okumuştum. Hatta dışındaki RAM boyasının her uçuş sonrası yenilenmesi gerektigide yaziyordu.ne kadar dogru bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  2. How to Play Baccarat | Learn How To Play Baccarat - FEBCASINO
    Baccarat is played with 메리트 카지노 쿠폰 two cards, the jokers, and a 인카지노 baccarat strategy: the main objective is to win two consecutive numbers and 바카라 a double down. The

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Venazuella Üzerine

2.Dünya Savaşından İlginç Anılar.