Venazuella Üzerine


Venezüella’da günlerdir devam eden elektrik kesintisinden ötürü Devlet sokaklarda kontrolü kaybediyor, yağmaları durduramıyor ve polislerin kaypaklığını engelleyemiyor. Bu şartlar altında Maduro rejimi dış bir darbeyi karşılayabilecek güçte değil zaten ama emin olun dış müdahale şu noktada olmayacaktır.

Neden?

Çünkü ABD kendisine yakın yeni bir Suriye istemiyor. Bölgede uzun süren bir savaş hem Amerika’nın hem de bölgede olan müttefiklerinin çıkarını tehlikeye atmaktadır. Özellikle Küba, Venezüella ve Rusya arasında görüşülen ve olası iç savaş sırasında Rus yardımlarının gerekli durumlarda Küba üzerinden Venezüella’ya ulaşmasını sağlayacak anlaşma henüz halk desteğini tümüyle kaybetmemiş bir Maduro’yu aynı Bessar Esad gibi ülkenin başında tutabilir ve bölgeyi Suriye’ye çevirebilir. Bu durum tabi ki ABD’nin arka bahçesinde isteyeceği türden bir şey olmamakla birlikte yine güney ve orta Amerika’da, ABD karşıtı güçlerin aktifleşmesi olasılığı komple bir kıtanın karışmasına sebebiyet verebilir. Zaten bölgede bulunan suç kartelleri ABD baskısından bıkmış durumda olduklarından Venezüella’nın elinde bulunan bazı modern silahların onların eline yanlışlıkla geçmesi ABD için büyük bir tehdit. Neyse, ABD’nin sorunu çabucak bir askeri hamle ile çözmemek için bir çok sebebi olduğunu ve bu sebeplerin arttırılabileceğini öğrendiğimize göre Venezüella sorununu nasıl çözebileceği hakkında teorilerde bulunalım biraz.

Öncelikle günlerdir süren ve ülkede ölümlere yol açan elektrik kesintisi halkın Maduro hükümetini destekleme oranını düşürecektir. Tabi neden diye düşünmeniz çok normal ama buzdolabınızda yiyeceklerinizin bozulduğunu, su sağlanamadığı için sifonunuzu çekemeyip, duş alamadan, telefonuzu şarj edemeden bir kaç gün geçirince insan doğası gereği sorumlular ararsın ve bu sorumlulara karşı öfke beslersin. Bu örnekler basit olsa bile daha uç örneklerde verebilirim mesela böbrek yetmezliği sonucu diyalize girmeniz gereklidir fakat elektrik olmadığından diyaliz makinası çalışmıyordur yahut yeni doğmuş ve küveze konması gereken çocuğunuz elektrik kesintisi sonucu ölmüştür. Yani kısacası birilerine kızmanız için iyi sebepler oluşmuş olmaktadır. İkinci paragrafta söylediğim Halk desteği kısmını Maduro aynen burada kaybediyor.

Amerika yavaşta olsa, Maduro yönetiminin halkın gözündeki imajının tamamen çizilip, desteğin artık sadece fanatikler seviyesine gelmesini sağlamaya çalışacaktır. Bu süre boyunca ABD ve Muhalif Juan Guaido’nun açıklamaları genelde yardım etmek ve yıllardır iktidarda olan Hükümetin halkın parasını çarçur ettiği ve gerekli yatırımları yapmadığı için elektrik kesintileri olduğunu söylerek Maduronun desteğini iyice azaltacaklar ve zaten destek dipleri gördüğü zaman  ABD için iki seçenek orataya çıkacak;
1. Seçenek halkın Maduroyu indirmesi için beklemek ve çıkacak protestolara destek vermek. Bu seçenekte her ne kadar ABD elini kirletmeyecek olsa bile uzun ve meşakkatli bir süreç olacaktır. Ve Venezüella ordusunun tutumu bu seçeneğin hayati kısmıdır.
2. Seçenek ise halkın ilk seçenekte Maduro hükümetini yıkamaması sonucu masaya gelecektir. Hepinizin tahmin ettiği üzere bu seçenek askeri müdahale fakat yukarıda bahsettiğim gibi Venezüella’nın çıkmaza dönmemesi için ABD, Kolombiya ve Brezilya'nın Venazüella halkının desteğini kazanması ve kurtarıcı gözüyle bakılması şarttır.

Diğer yandan eğer bu operasyon gerçekleşirse muhtemelen askeri güç taraf değiştirmiş Venezüella askerlerinden ve Kolombiya-Brezilya askerlerinden oluşacaktır ABD askerleri ise özel kuvvetler bazında nokta operasyonlarda kullanılır. ABD ordusunun direk bir müdahalesi Venazüella ve bölge halkında bulunan Amerikan karşıtlığını tetikleyerek Maduroya desteği arttıracaktır. Bu ise tekrardan bölgenin istikrarsızlaşmasıyla ve ABD’nin orta ve güney Amerika’da her elini attığı yerde mukavemet ile karşılaşmasına sebep olacaktır.


Kaynakça
1:https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/turkce/amp/haberler-dunya-47523603
2:  https://www.google.com/amp/s/m.haberler.com/amp/venezuela-da-elektrik-kesintileri-yuzunden-36-kisi-11820305-haberi/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TÜRK HAVA KUVVETLERİ İÇİN F-35 ALTERNATİFİ 5. NESİL UÇAKLAR (BÖLÜM 1 JAS-39 Gripen)

2.Dünya Savaşından İlginç Anılar.